Giv Det Sydfynske Øhav en bedre fremtid!
Indtrængende iltsvinds-appel til Christiansborg fra borgmestrene i og omkring Det Sydfynske Øhav.Giv Det Sydfynske Øhav en bedre fremtid!
De fire borgmestre i og omkring Det Sydfynske Øhav - Bo Hansen, Svendborg, Hans Stavnsager, Faaborg-Midtfyn, Peter Hansted, Ærø, og Tonni Hansen, Langeland - har sendt følgende indtrængende appel til Christiansborg:
Kære Jeppe Bruus, Minister for Grøn Trepart,
Magnus Heunicke, Miljøminister
og Miljøordførere i Folketinget.
Som borgmestre for de fire sydfynske kommuner vil vi på det kraftigste opfordre til, at forhandlerne omkring bordet ved Den Grønne Trepart vælger at give Det Sydfynske Øhav en bedre fremtid. I første omgang ved at prioritere scenarie 1 i forhold til at begrænse udledning af kvælstof til det Sydfynske Øhav og tilstødende kystvande mest muligt.
EU-parlamentet vedtog Vandrammedirektivet i 2000 med det mål at sikre et godt vandmiljø i hele EU. Det er nu næsten et kvart århundrede siden. Alligevel har vores havområder, herunder Det Sydfynske Øhav, aldrig haft det værre.
Vi, som bor omkring Øhavet, ser tydeligt med stor sorg, bekymring og magtesløshed, at det er døende. Lige nu oplever vi det hidtil værste iltsvind i 22 år, som nu trænger helt ind mellem de små øer og holme i Øhavet og ødelægger alt liv under overfladen. Fiskene er forsvundet for længst, og de unaturligt store mængder af næringsstoffer giver grobund for hurtigt-voksende alger, også kaldet fedtemøg, som i enorme mængder kvæler kysternes ellers frodige ålegræsenge og tangbælter fulde af smådyr og fiskeyngel. Det er i de områder, hvor vi engang kunne fiske og bade i rent, klart vand. Nu er her stort set livløst og staten er meget langt fra at sikre god økologisk tilstand, som faktisk allerede skulle være opnået i 2015.
Den primære årsag til den dårlige tilstand er landbrugets udledning af kvælstof til havet og mange års fejlslagen regulering af det. Indsatsen for at begrænse udledningen af kvælstof bør derfor ikke lempes, men tværtimod styrkes.
I øjeblikket forhandler I om hvilke scenarier for indsatsbehov, der skal aftales. De er fremstillet i evalueringen af det faglige grundlag for kvælstofindsatsen (2nd opinion).
Der er måske ikke store forskelle på landsplan, men for os i det Sydfynske Øhav vil det eneste rigtige valg være scenarie 1, hvor der lægges op til en reduktion på 219 tons pr. år i de deloplande i vores kommuner med indsatsbehov. Scenarie 3 vil være en katastrofe. Det vil tillade en merudledning til Øhavet, som i forvejen er presset til det yderste, på 51 tons pr. år! Det er 6 tons mere end udledningen fra de kommunale rensningsanlæg i Svendborg, Ærø og Langeland Kommuner til sammen.
Vi vil derfor på det kraftigste opfordre forhandlingspartnerne til at anvende forsigtighedsprincippet og vælge den indsats, som reducerer udledninger mest muligt. Det Sydfynske Øhav, ligesom flere andre af vores indre danske farvande, er ikke i stand til at modtage yderligere mængder af kvælstof uden, at risikoen for et totalt kollaps stiger markant.
Et sådant kollaps vil få store uoverskuelige konsekvenser for naturen og miljøet, de rekreative erhverv og ikke mindst samfundene omkring Det Sydfynske Øhav i mange generationer frem.
Kommentar fra DN Svendborg
I en kommentar til appellen fra de fire borgmestre siger formand for Danmarks Naturfredningsforening Svendborg, René Lund Chetronoch: - Vi er glade for, at borgmestrene nu siger fra over for Christiansborg. Det er jo også dem, der kommer til at stå med aben og lige om lidt skal udmønte den grønne trepart lokalt.
Vi finder det helt utroligt, at Christiansborg lægger op til øget kvælstofudledning i Det Sydfynske Øhav, når målingerne i Øhavet de sidste to år har vist det værste iltsvind i mange år. Det kan der ikke kraftigt nok siges fra overfor.